Prasowacze parowe mają szerokie zastosowanie w przemyśle. Są powszechnie stosowane choćby w zakładach tapicerskich, warsztatach krawieckich i pralniach. Wykorzystywane są nawet w cukierniach, gdzie służą do formowania masy cukrowej oraz masy marcepanowej. Profesjonalnie nazywa się je wtedy cakesteamerami. Oszczędzają cukiernikom pracy, a przy tym gwarantują doskonałe efekty. Dekorowanie z pomocą steamera staje się przyjemnością.
Torty ozdobione masą plastyczną cieszą się ogromną popularnością. Cukier lub marcepan zmieszane z barwnikami pozwalają stworzyć bardzo efektowne torty na różne okazje – śluby, rocznice, czy roczki. Sprawiają również bardzo dużo radości najmłodszym, którzy mogą cieszyć się z tortów ozdobionych swoimi ulubionymi postaciami z bajek. Ich ogromna zaletą jest to, że prezentują się bardzo oryginalnie, a do tego są jadalne.
Modelowanie masy cukrowej to niemałe wyzwanie. Potrzeba do tego sporo wprawy, trochę cierpliwości i nieco umiejętności artystycznych. Po to, by masa plastyczna nabrała pożądanego kształtu, należy ją bardzo ostrożnie nałożyć na ciasto. Formowanie takiego lukru znacznie ułatwia wykorzystanie steamera. Strumień pary pozwala nadać masie pożądany kształt. Co więcej, umożliwia dopracowanie efektu nawet po tym, gdy znajdzie się na cieście. Lukier plastyczny pod wpływem pary dodatkowo zaczyna się efektownie błyszczeć. Ponadto parownica umożliwia wyczyszczenie masy cukrowej z odcisków palców oraz ewentualnych zabrudzeń, które znalazły się na niej w czasie produkcji ciasta, takich jak np. mąka, cukier puder lub skrobia ziemniaczana.
Steamera parowego można użyć także do nabłyszczania oraz oczyszczania dekoracji na torty –m.in. figurek oraz innych słodkich ozdób z masy cukrowej lub marcepanowej. Szybkie dozowanie pary nie rozpuści małych detali, tylko nada im efektowniejszy wygląd.
Jak używać cakesteamera? To bardzo proste. Do pojemnika w urządzeniu należy nalać wody i dokręcić szczelnie pokrywę. Następnie parownicę trzeba podłączyć do prądu i wcisnąć przycisk „on”. Urządzenie będzie gotowe do pracy zaraz po tym, gdy zagotuje się woda. Strumień gorącej pary trzeba skierować na gotowe ciasto udekorowane masą cukrową. Jej powierzchnia w jednym momencie stanie się czysta i błyszcząca.
Parownica sprawdzi się nie tylko w cukierniach. Przyda się również w firmach cateringowych, domach weselnych, restauracjach i hotelach. To także doskonały pomysł na prezent, który sprawi przyjemność osobom uwielbiającym piec piękne ciasta. Jednak kuchnia to nie jedyne miejsce wykorzystania steamera. Z pewnością znajdzie on zastosowanie również w wielu innych obszarach. Steamery mogą służyć choćby do mycia okien, pielęgnowania tapicerki oraz usuwania trudnych zabrudzeń. Co ważne, są to bardzo trwałe urządzenia, które służą przez wiele lat. Jeśli masz jakieś pytania dotyczące cakesteamerów, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością doradzimy, jakie urządzenie sprawdzi się w Twojej firmie.